Solliciteren – Netwerken, de basis van verantwoord solliciteren
Werk moet je zoeken; het komt niet op je afwaaien. Je zoekt het in de krant, op Internet, op het arbeidsbureau, op het uitzendbureau… òf via-via.
De eerste stap bij het concreet zoeken naar (nieuw) werk bestaat uit netwerken. Misschien heb je er nog niet zo bij stilgestaan, maar het eerste dat je doet als je op zoek bent naar werk is het aanspreken van mensen. Je vertelt je partner dat je op zoek gaat naar werk, je buurman, je sportmaatjes enzovoorts. Misschien heb je al eens ergens gewerkt, en benader je je oude werkgever.
Maar ook het doorspitten van het telefoonboek of de Gouden Gids naar voor jou interessante bedrijven hoort bij netwerken: je scherpt je contactenbestand aan. Netwerken wil eigenlijk zeggen dat je je sociale contacten in stand houdt. En dat doe je eigenlijk altijd, niet alleen maar wanneer je op zoek bent naar werk.
Netwerken is een dagtaak
Als je ècht fanatiek op zoek bent naar een baan, heb je daar een volledige dagtaak aan. Er gaat aardig wat tijd zitten in het doorspitten van de vacatures in de kranten, op internet en bij de verschillende bemiddelaars. Maar de netwerker gaat nog verder dan dat: hij gebruikt ook zijn ‘vrije tijd’ om te zoeken. De netwerker is vierentwintig uur per dag bezig met zijn speurtocht naar ingangen voor passend werk.
Een netwerker zoekt naar ingangen, niet naar een baan
Netwerken doe je niet door het vriendje te worden van de zoon van de baas, of door aan iemand, waarvan je toevallig weet dat deze een bedrijf leidt, te vragen of hij of zij een baan voor je heeft. De netwerker is een voorzichtig mens dat niet op zoek is naar werk, maar naar manieren om aan werk te komen. Zo zal de netwerker niet vragen ‘Heb jij misschien een baan voor me?’, maar meer iets in de richting van ‘Hoe zou ik het nu eens kunnen aanpakken om…’, of ‘Als ik aan jullie bedrijf een sollicitatiebrief richt, aan wie zou ik dat dan het beste kunnen doen?’
Netwerken is tweerichtingsverkeer; het is raadzaam om je netwerk warm te houden. Je contactpersoon wil graag op de hoogte gehouden worden. Had je wat aan zijn informatie? Heeft het noemen van zijn naam nog enig effect gehad? Hij heeft voor de informatie die je van hem hebt gekregen, zijn eigen netwerk aangesproken. Jij kunt hem nu vertellen of dat nog naar behoren functioneert.
Wees de werkgever te vlug af!
Als je netwerk eenmaal begint te werken, krijg je misschien wel een tip over een bepaalde vacature die vrij komt, of dreigt te komen. Wanneer je in zo’n geval de betreffende werkgever benadert, geef je in ieder geval aan dat je erg gemotiveerd bent. Bovendien zit geen enkele werkgever te wachten op weer zo’n slopende selectieprocedure. Weer een paar honderd van die brieven! Een netwerker kan hem een hoop kosten en moeite besparen. Wees de werkgever te vlug af!
Netwerken is leuk
Het opbouwen van netwerken wordt vaak eng gevonden. Veel mensen vinden het moeilijk om iemand zo gericht over zichzelf te benaderen. Het is vooral een kwestie van aan de slag gaan en wennen. Dan zul je vanzelf merken dat netwerken een hele leuke manier is om je kans op een baan te vergroten. Bedenk voor jezelf maar eens een situatie waarbij je anderen advies geeft, omdat je op een bepaald terrein meer kennis hebt dan de ander. Dit doe je vast met veel plezier en inzet. Wedden dat dit ook geldt voor de persoon die je benadert om te netwerken?
Samenvattend:
- Netwerken doe je vierentwintig uur per dag
- De eerste stap bij het zoeken naar werk bestaat uit netwerken
- De netwerker is niet op zoek naar werk, maar naar manieren om aan werk te komen
- Netwerken is tweerichtingsverkeer
- De netwerker is de werkgever te vlug af