Solliciteren met faalangst

Heb jij last van faalangst bij het solliciteren? Erg vervelend, maar wat kun je er zelf aan doen? Wanneer je naar een sollicitatiegesprek gaat is het begrijpelijk dat je zenuwachtig bent voor wat komen gaat en dat je wellicht wat klamme handen hebt. De overtreffende trap hiervan is dat je compleet blokkeert, een bibberstem krijgt en het liefst direct weg zou willen vluchten.

Heb ik faalangst?

Weet je nog niet zeker of je faalangst hebt? Mensen met faalangst voor een sollicitatie worden gekenmerkt door:

  • Weken voor het gesprek al rusteloos, vermoeid en prikkelbaar zijn
  • Tijdens het gesprek stotteren, rood worden, droge mond, klamme handen of black-out krijgen.
  • Te veel voorbereiden vanwege de angst om te falen
  • Solliciteren op een functie op een veel te laag niveau om meer kans te maken

Heb je faalangst of denk je na het lezen hiervan dat je mogelijk faalangst kan hebben? Dan lees je hieronder wat je kunt doen om hiermee om te gaan.

Tips tegen faalangst bij het solliciteren

Je kunt boeken lezen over faalangst zo kom je er meer over te weten. Daarnaast kun je hiermee jezelf helpen. De onderstaande boeken zouden we aanbevelen. Je kunt ze aanklikken om ze direct te bestellen bij Bol.com.

Onze 10 tips om faalangst bij solliciteren in te perken

  1. Bereid je voor en verdiep je in de functie en in het bedrijf. Ben je goed voorbereid? Dan ga je al veel zekerder het gesprek in.
  2. Stel vragen en wees geïnteresseerd en nieuwsgierig. Door zelf vragen te stellen en een gesprek te starten zal de spanning al vele malen afnemen.
  3. In plaats van stil te blijven kun je beter blijven praten. Het geeft niet als een recruiter of werkgever ziet dat je zenuwachtig bent. In veel gevallen kun je toch beter in gesprek blijven in plaats van niets te zeggen.
  4. Benadruk de positieve kanten van het gesprek. Probeer te kijken naar de dingen die goed gaan. Heb je naar je eigen inzicht een vraag uitvoerig en to-the-point beantwoord? Wees daar dan ook trots op. Maak je een grapje die de spanning breekt en er wordt gelachen? Dat is positief! Probeer zo aan het goede en positieve te denken in plaats van te denken aan wat er minder goed ging.
  5. Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt. Met een zogenaamd plan B heb je altijd iets om op terug te vallen. Je kunt bijvoorbeeld al een tweede gesprek hebben gepland met een andere werkgever of een ander soort beroep als back-up hebben. Zo is de spanning om de baan te krijgen veel minder groot. Hopelijk heb je zo iets minder last van je faalangst.
  6. Als je erg gespannen bent komt dit vaak door een achterliggende gedachte. Ben je bijvoorbeeld bang dat je niet uit je woorden komt? Of heb je angst voor lastige vragen die gesteld gaan worden? Bedenk bij elke situatie wat het is dat je zo angstig maakt. Is het nodig om daar bang voor te zijn? Probeer zo controle te krijgen over de achterliggende oorzaak en de waarom?
  7. Denk vooral aan de kansen en de successen. Een sollicitatiegesprek krijgen op zich is al een geboekt succes. Probeer ook de dingen die goed kunnen gaan in het gesprek alvast te bedenken.
  8. Relativeren is erg belangrijk. Is het niet krijgen van de baan zo erg? In de meeste gevallen is het echt niet het einde van de wereld. Probeer om jouw situatie en gedachten te relativeren. Mocht je bijvoorbeeld de eerste ronde doorkomen en de tweede niet? Dan is het jou in ieder geval gelukt om 1 ronde door te komen en anderen niet. Of ben je het uiteindelijk niet geworden? Dan heb je goed kunnen oefenen met het voeren van een sollicitatiegesprek. Relativeer en bekijk het positief.
  9. Probeer afleiding te zoeken met betrekking tot je angst kenmerken. Blozen je wangen, trillen je handen of zweet je erg? Probeer je te focussen op het gesprek of op andere dingen.
  10. Het kan helpen om een professional in te schakelen. Je hoeft je niet te schamen om hulp te vragen. Een therapeut of speciale faalangstbegeleider bijvoorbeeld kunnen jou verder helpen om het vertrouwen in jezelf terug te krijgen.

Klaar om te solliciteren?

Bekijk de vacatures