Toon filters

Vervolggesprek Sollicitatie? Hoe pak je dat aan?

vervolggesprek sollicitatie tweede gesprek solliciteren

Een vervolggesprek sollicitatie is de tweede ronde in het sollicitatieproces. Het gaat dieper in op je geschiktheid voor de functie. Terwijl het eerste gesprek vaak een algemene kennismaking is, draait het vervolggesprek om:

 • Diepgaand evalueren van jouw vaardigheden en ervaring
 • Inzicht krijgen in hoe goed je bij de bedrijfscultuur past
 • Bespreken van specifieke taken en verantwoordelijkheden

Voor zowel de werkgever als de sollicitant heeft dit gesprek een cruciale rol:

 • Werkgever: Krijgt een beter beeld van jouw persoonlijkheid, werkstijl en motivatie.
 • Sollicitant: Krijgt meer inzicht in de functie, het team en de organisatie.

Uitblinken tijdens dit gesprek is essentieel. Je wilt laten zien dat jij dé perfecte kandidaat bent. Dit betekent dat je:

 • Zelfverzekerd en goed voorbereid moet zijn
 • Duidelijke voorbeelden geeft van je ervaring
 • Enthousiasme toont voor de rol en het bedrijf

Wil je weten hoe je je optimaal kunt voorbereiden? Bekijk dan onze 10 Slimme Vragen om te Stellen Tijdens je Tweede Sollicitatiegesprek voor handige tips en slimme vragen die je kunt stellen tijdens dit belangrijke gesprek.

En als je op zoek bent naar manieren om je carrière een boost te geven, dan raden we je aan om onze tips voor leren netwerken te bekijken. Deze 5 beste tips kunnen je helpen jouw droombaan te vinden door effectief te netwerken.

Hoe bereid je je voor op een vervolggesprek sollicitatie?

Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral bij een vervolggesprek sollicitatie. Hier zijn enkele cruciale stappen om te zorgen dat je helemaal klaar bent:

Het belang van een grondige voorbereiding

Een vervolggesprek sollicitatie is vaak gedetailleerder en specifieker dan het eerste gesprek. Je wilt niet overkomen als iemand die onvoorbereid is of geen interesse toont. Door goed voorbereid te zijn, laat je zien dat je serieus bent over de functie en de organisatie.

Het terughalen en evalueren van het eerste sollicitatiegesprek

Reflecteer op je eerste gesprek. Wat ging goed? Wat had beter gekund? Noteer belangrijke punten die werden besproken en probeer consistent te blijven in je antwoorden. Dit helpt om een samenhangend verhaal te vertellen en voorkomt tegenstrijdigheden.

Tip: Schrijf na elk gesprek meteen op wat er is besproken. Dit maakt het makkelijker om later terug te halen.

Diepgravend onderzoek doen naar de bedrijfscultuur en het imago van de organisatie

Leer zoveel mogelijk over de bedrijfscultuur en het imago van de organisatie. Dit geeft je inzicht in hoe jij binnen het team past en welke waarden belangrijk zijn voor jouw potentiële werkgever.

 • Bezoek de website van het bedrijf
 • Lees nieuwsartikelen en persberichten
 • Bekijk reviews van (ex-)medewerkers op platforms zoals Glassdoor

Weetje: Bedrijven waarderen vaak kandidaten die hun huiswerk hebben gedaan. Het toont initiatief en betrokkenheid.

Wil je weten hoe je jezelf verder kunt voorbereiden? Bekijk onze GRATIS beroepskeuzetest om meer inzicht te krijgen in jouw ideale carrièrepad! Dit kan je helpen bij het bepalen van het soort functie waarvoor je solliciteert.

Daarnaast is het ook belangrijk om een goed cv te hebben dat jouw vaardigheden en ervaringen optimaal presenteert. Zelfs als je geen diploma hebt, zijn er mogelijkheden om te werken zonder diploma en toch een succesvolle carrière op te bouwen.

Door deze stappen te volgen, vergroot je niet alleen je kans op succes tijdens het vervolggesprek, maar ook op een baan die echt bij jou past.

Tips om succesvol om te gaan met uitdagende vragen tijdens een vervolggesprek sollicitatie

Gedragsgerichte vragen zijn een veelvoorkomend onderdeel van sollicitatiegesprekken. Werkgevers gebruiken deze vragen om inzicht te krijgen in hoe je in het verleden hebt gehandeld in bepaalde situaties. Dit helpt hen te voorspellen hoe je je in de toekomst zult gedragen. Voorbeelden van gedragsgerichte vragen zijn:

 • “Vertel eens over een tijd dat je een conflict had op het werk en hoe je dat hebt opgelost.”
 • “Beschrijf een situatie waarin je onder druk moest presteren.”

Waarom worden gedragsgerichte vragen gesteld?

Werkgevers willen niet alleen weten wat je kunt, maar ook hoe je dit toepast in de praktijk. Door te kijken naar jouw gedrag in eerdere situaties, kunnen ze beter inschatten of jij goed bij hun team en bedrijfscultuur past.

De STAR-methode: Effectief structureren van je antwoorden

Een handige strategie om deze vragen te beantwoorden is de STAR-methode. Deze methode helpt je om gestructureerd en concreet te antwoorden:

 1. Situation (Situatie): Beschrijf de context of achtergrond van de situatie.
 2. Task (Taak): Leg uit wat jouw rol was en wat er van jou werd verwacht.
 3. Action (Actie): Vertel welke stappen je hebt ondernomen om de situatie aan te pakken.
 4. Result (Resultaat): Deel het resultaat van jouw acties en reflecteer op wat je hebt geleerd.

Bijvoorbeeld, als je wordt gevraagd naar een moment waarop je met een strakke deadline werkte, zou een STAR-antwoord als volgt kunnen klinken:

“In mijn vorige baan hadden we een belangrijk project met een zeer krappe deadline (Situatie). Mijn taak was om het projectmanagement te leiden en ervoor te zorgen dat alle teamleden op schema bleven (Taak). Ik heb dagelijkse stand-ups ingevoerd om iedereen up-to-date te houden en potentiële problemen vroegtijdig aan te pakken (Actie). Hierdoor hebben we het project succesvol afgerond, ruim binnen de deadline, en kregen we positieve feedback van de klant (Resultaat).”

Enkele andere tips die nuttig kunnen zijn bij jouw voorbereiding van een vervolggesprek sollicitatie zijn:

Onderhandelen over primaire arbeidsvoorwaarden in het vervolggesprek

Tijdens het vervolggesprek komt vaak het onderwerp primaire arbeidsvoorwaarden aan bod. Dit gaat niet alleen over salaris, maar ook over zaken zoals werktijden en contractduur. Het bespreken van deze voorwaarden is cruciaal omdat het laat zien dat je serieus bent over de functie en je toekomst binnen het bedrijf.

Tips en tactieken voor salarisonderhandelingen:

 • Weet je waarde: Doe vooraf onderzoek naar wat een realistisch salaris is voor de functie in jouw regio en sector. Websites zoals Glassdoor of Loonwijzer kunnen hierbij helpen.
 • Wees voorbereid op tegenargumenten: Werkgevers zullen proberen hun kosten te beheren. Bereid je dus voor op vragen zoals waarom je denkt dat je zoveel waard bent of hoe je bijdraagt aan het bedrijf.
 • Blijf flexibel: Hoewel salaris belangrijk is, zijn er andere primaire arbeidsvoorwaarden die net zo waardevol kunnen zijn, zoals vakantiedagen, bonussen of opleidingsmogelijkheden.

Een goed moment om deze onderhandelingen te starten is wanneer de werkgever aangeeft geïnteresseerd te zijn in jou als kandidaat. Dit geeft je een sterke positie om te onderhandelen.

Als je nog niet bekend bent met het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief, dan is het verstandig om dit te weten. Het begrijpen van dit verschil kan namelijk helpen bij het optimaliseren van alle communicatie tijdens het sollicitatieproces.

Een extra tip: bekijk ook eens solliciteren met faalangst om eventuele angsten of zorgen tijdens het sollicitatieproces te overwinnen.

Door goed voorbereid en strategisch te werk te gaan tijdens dit deel van het sollicitatieproces, verhoog je niet alleen je kansen op een beter aanbod, maar laat je ook zien dat je professioneel en goed georganiseerd bent.

Onderwerpen om te bespreken tijdens het vervolggesprek

Het vervolggesprek biedt een perfecte gelegenheid om dieper in te gaan op enkele belangrijke onderwerpen die je niet alleen helpen om de organisatie beter te leren kennen, maar ook om jezelf beter te positioneren als de ideale kandidaat.

Potentiële collega’s en hun fit met de organisatiecultuur

Een belangrijk onderwerp tijdens dit gesprek is het bespreken van je toekomstige collega’s en hoe zij passen binnen de bedrijfscultuur. Vraag naar:

 • De samenstelling van het team: Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden van je potentiële collega’s?
 • Teamdynamiek: Hoe wordt er samengewerkt binnen het team? Wat zijn de communicatielijnen?
 • Sociale activiteiten: Zijn er teamuitjes of informele bijeenkomsten?

Dit helpt niet alleen om een beter beeld te krijgen van je toekomstige werkplek, maar toont ook aan dat je geïnteresseerd bent in het totale plaatje, niet alleen in je eigen functie.

De rol van leiderschapsstijlen in relatie tot teamwerk en samenwerking

Leiderschap kan een enorme impact hebben op je werkervaring. Daarom is het cruciaal om te begrijpen welke leiderschapsstijlen worden gehanteerd binnen het bedrijf. Overweeg vragen zoals:

 • Wat is de managementstijl van mijn directe leidinggevende?
 • Hoe worden beslissingen genomen?
 • Is er ruimte voor feedback en persoonlijke ontwikkeling?

Het begrijpen van deze aspecten kan significant bijdragen aan jouw tevredenheid en succes in de rol.

Het bespreken van deze onderwerpen laat zien dat jij verder kijkt dan alleen je eigen takenpakket. Je toont interesse in hoe het bedrijf functioneert, wat jouw kansen vergroot om als een waardevolle aanwinst gezien te worden.

Extra aandachtspunten die je kunnen helpen

Tijdens een vervolggesprek sollicitatie zijn er nog andere relevante onderwerpen om te verkennen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Flexwerken: Inzicht krijgen in de mogelijkheden van flexwerken, en hoe dit mogelijk bij jouw nieuwe functie past.
 • Stressvrije banen: Onderzoek naar banen die geen stress geven kan je gezondheid, productiviteit en werk-privé balans verbeteren.
 • LinkedIn optimalisatie: Het optimaliseren van je LinkedIn-profiel kan je helpen om op te vallen.

Het belang van het onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de extra’s naast je salaris die een baan aantrekkelijk maken. Denk aan vakantiedagen, pensioenregelingen, opleidingsmogelijkheden en thuiswerkmogelijkheden. Deze mogen niet over het hoofd worden gezien tijdens de besprekingen omdat ze een grote invloed hebben op je werk-privé balans en algehele tevredenheid.

Een paar redenen waarom je hier aandacht aan moet besteden:

 • Werkomgeving: Flexibele werkuren, thuiswerken of een goede reiskostenvergoeding kunnen je dagelijkse leven aanzienlijk verbeteren.
 • Ontwikkelingskansen: Toegang tot opleidingen en cursussen helpt je carrière vooruit.
 • Gezondheid en welzijn: Goede pensioenregelingen en ziektekostenverzekeringen zorgen voor minder stress over de toekomst.

Bij het onderhandelen kan het nuttig zijn om te kijken naar vergelijkbare functies en wat daar wordt aangeboden. Dit geeft je een beter beeld van wat redelijk is om te vragen.

Een handige tip is om niet alleen te focussen op het salaris, maar juist ook deze secundaire voorwaarden mee te nemen in je onderhandeling. Zo krijg je een compleet pakket dat aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Aanvullende assessments en tests in het vervolggesprekproces

Tijdens een sollicitatieprocedure kan je te maken krijgen met aanvullende assessments en tests. Deze worden gebruikt om jouw geschiktheid verder te evalueren. Werkgevers willen er zeker van zijn dat jij de juiste persoon bent voor de positie.

Veelvoorkomende soorten assessments en tests die kunnen worden geadministreerd:

 • Psychologische test: Hiermee wordt jouw persoonlijkheid en gedrag in kaart gebracht. Dit helpt de werkgever om te zien of jij goed binnen het team past.
 • Cognitieve vaardigheidstests: Deze testen jouw denkvermogen, probleemoplossend vermogen en logische redenering.
 • Technische of vakinhoudelijke tests: Hierbij wordt specifiek gekeken naar de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de functie.
 • Simulaties of rollenspellen: Met deze oefeningen wordt nagegaan hoe jij je gedraagt in specifieke werksituaties.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op deze assessments. Oefen bijvoorbeeld met online beschikbare testen of vraag tips van mensen die eerder zo’n assessment hebben gedaan. Indien je van plan bent om op latere leeftijd van carrière te veranderen, kan het ook handig zijn om meer te lezen over hoe je dit succesvol kunt aanpakken.

Naast het voorbereiden op de inhoud, is het ook essentieel om mentaal voorbereid te zijn. Blijf kalm, vertrouw op jezelf en laat zien wat je waard bent. Dit zal je helpen om zelfverzekerd en succesvol door deze fase van het sollicitatieproces heen te komen.

Als je deze assessments hebt doorstaan en het bedrijf interesse heeft in jou als kandidaat, is het handig om te weten hoe je kunt onderhandelen over je contract om er het maximale uit te halen.

Het belang van een sterke afsluiting en opvolging na het vervolggesprek

De rol van HR-professionals en leidinggevenden is cruciaal bij het nemen van beslissingen na het sollicitatieproces. Ze beoordelen niet alleen je vaardigheden en ervaring, maar kijken ook naar hoe goed je binnen het team en de bedrijfscultuur past. Een goed cv kan je helpen opvallen, maar de indruk die je achterlaat tijdens het vervolggesprek is minstens zo belangrijk.

Na het gesprek kan een follow-upbericht wonderen doen. Het laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de functie en proactief bent. Enkele tips voor een effectief follow-upbericht:

 • Bedank de interviewer: Laat zien dat je hun tijd waardeert.
 • Herhaal je interesse: Geef nogmaals aan waarom deze vacature perfect voor jou is.
 • Verwijzing naar besproken punten: Dit laat zien dat je goed hebt geluisterd en serieus bent.

Door een sterk einde te maken aan je vervolggesprek en daarna actief contact te onderhouden, vergroot je de kans om positief op te vallen bij zowel de HR-professional als je potentiële direct leidinggevende.

Het onderhouden van contact met HR en eventuele toekomstige collega’s kan uiteindelijk het verschil maken tussen afgewezen worden of die droombaan binnenslepen.

Conclusie

Een goed uitgevoerde vervolggesprek sollicitatie is cruciaal voor het veiligstellen van die felbegeerde baan. Jouw voorbereiding, inzicht en strategieën maken het verschil. Pas de verstrekte tips toe en laat je niet afschrikken door uitdagende vragen of onderhandelingen.

Reageer hierop